Sosyal Medya

Güncel

Meclis’te 'Amentü' gerilimi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, İsmet Özel'in 'Amentü' isimli şiirini TBMM Genel Kurulunda okuması, muhalefetin tepkisini çekti.



Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, Ä°smet Özel'in"Amentü" isimli ÅŸiirini TBMM Genel Kurulunda okuması, muhalefetin tepkisini çekti.

TBMM Genel kurulunda devam eden 2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde soru-cevap iÅŸlemi esnasında Ä°smet Özel'e ait "Amentü" isimli ÅŸiiri okuması muhalefetin tepkisine neden oldu. Bakan AÄŸbal, ÅŸair Ä°smet Özel'in ÅŸiirinde ÅŸu dizeleri okudu:

"Ezan sesi duyulmuyor, haç dikilmiÅŸ minbere, kafir Yunan bayrak asmış camilere, her yere, Öyleyse gel kardeÅŸim hep verelim el ele, patlatalım bombaları çanlar sussun her yerde. Çanlar sustu fakat binlerce yılın yabancısı bir ses deÄŸdi minarelere, ‘tanrı uludur, tanrı uludur.' Polistir babam Cumhuriyetin bir kuludur."

Bakan AÄŸbal'ın ÅŸiir okumasından sonra söz alan CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel, "Böyle bir konuÅŸma Meclis çatısı altında hiçbir milletvekiline yakışmaz da kabinenin bir üyesi bunu niye yapıyor, gerçekten utanarak ve üzülerek dinledik" dedi.

HDP Grup BaÅŸkanvekili Ä°dris Bakulen ise, "Ben Müslüman ve Åžafi mezhebine mensup bir grup baÅŸkanvekili olarak Sayın Bakanın dile getirdiÄŸi, okuyarak onayladığı nefret söylemini aÅŸan o cümlelerin tamamını buradan kınıyorum" açıklamasında bulundu.

"YUNAN MÄ°LLETÄ°NE KARÅžI MÄ°LLET VEYA DÄ°N OLARAK SALDIRI ANLAMINI TAÅžIMAZ"

Muhalefet grup baÅŸkanvekillerinin okuduÄŸu ÅŸiire gösterdiÄŸi tepkiye cevap veren Bakan AÄŸbal, "KurtuluÅŸ Savaşı döneminde bu ülkenin karşılaÅŸtığı iÅŸgal karşısında yaÅŸanan acılara, ıstıraplara, bu ülkenin bin yıllık medeniyet kültürüne ve birikimine karşı yapılan saldırıya karşı bir iç okumadır, o tarihsel dönemin bir anlatısıdır. Hiçbir ÅŸekilde Yunan milletine karşı millet veya din olarak saldırı anlamını taşımaz. Zaman zaman burada KurtuluÅŸ Savaşı dönemini anımsıyoruz, KurtuluÅŸ Savaşı döneminde yapılanları biliyoruz ve bugün gelinen noktada bu okuduÄŸum ÅŸiir tamamen tarihsel baÄŸlamında, o döneme ait geliÅŸmeleri özetleyen bir ÅŸiirdir. Benim burada herhangi bir millete karşı, herhangi bir dine karşı özel olarak olumsuz düşünce içinde söylemem mümkün deÄŸildir. Bunu maksadından kopartıp güncem bir ÅŸekilde farklı bir yere saptırmak olsa olsa sizin kafanızın ardındaki ayrımcılık ve nefret söylemine dayanmaktadır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.